HISTORIEK

Davo dankt

Historiek


Ergens in 1975 kwam Janine Doornaert met het idee aandraven om in Wevelgem een damesvolleyteam

op te richten. Talrijke oud-leerlingen van de 4de moderne uit Wevelgem waren enthousiast en er werd

een eerste bijeenkomst gehouden in de Middenstand. Op de agenda stond het zoeken van een

naam…. Er werd gekozen voor DAVOK (Dames-volleybal-klub) naar analogie met het reeds bestaande

Wevok. Bij deze laatsten vonden ze ook wat steun voor de oprichting.

De eerste trainingen gingen door in het voorjaar van '76 om dan in het daaropvolgende seizoen '76-'77

met de competitie van start te gaan in 3e provinciale.

Davok won meteen haar eerste competitiematch tegen Roeselare met 3-0 op 2 oktober 1976. Maar ondanks

deze succesvolle start kende de ploeg slechts 3 overwinningen in het eerste speeljaar.

Het volleybal kende heel wat veranderingen en onze club veranderde mee.

Davok werd Van-Lef, CVK, ATC om uiteindelijk de huidige naam DAVO te krijgen. Onze teams kenden

doorheen de jaren heel wat successen en kwamen zelfs in 94-95 en 2001-04 twee maal uit in ereklasse. De jeugdwerking werd stelselmatig uitgebouwd en kende jaar na jaar heel wat successen in beker en competitie.

Op vandaag zijn wij dan ook fier tot de toonaangevende teams binnen de provincie te behoren en volleybal

aan te kunnen bieden aan meisjes vanaf het derde kleuter.PALMARES


Seizoen 2018-2019


Seizoen 2017-2018


Seizoen 2016-2017Seizoen 2015-2016


Het ledenaantal blijft ook dit seizoen stijgen tot 223. Opnieuw kent onze club een succesvol jaar.

U17 wint de bekerfinale tegen Optima Lendelede en de Recreatieven behalen de titel door ook Lendelede te kloppen.


Davo ontvangt het GOUDEN jeugdlabel en organiseert samen met de andere Wevelgemse volleybalclubs "VOLLEY@school" en SMASHVOLLEY.


Ook het eerste seizoen in "DE VLASCHAARD" werd een succes :


DAVO1 eindigt op een mooie 5e plaats in 1e Provinciale, terwijl de beloften op de derde plaats prijken. Marieke Mispelaere eindigt als 2e beste speelster in 1e Provinciale.

DAVO2 houdt het tot het einde spannend maar haalt het van VOLARE Roeselare in de strijd voor het behoud in 2e Provinciale.

DAVO3 eindigt 3e en mag promoveren naar 2e. Doch de ploeg valt uiteen omdat wij alle jongeren hun kans willen geven. We starten volgend seizoen opnieuw in 4e met een heel jonge ploeg.


U17 Provinciaal begon moeillijk aan de competitie maar naarmate de competitie vorderde maakten ze grote progressie en was geen enkele ploeg meer veilig.


U15 verloor de bekerfinale tegen een sterk Bevo en verloor de titel op de laatste speeldag aan Koekelare.Een seizoen van net niet.


Alle andere jeugdploegen eindigden op mooie ereplaatsen..... MAAR


bovenal werd het opnieuw een heel leuk jaar met vele extra-sportieve hoogtepunten.


Seizoen 2014-2015


Davo telt 212 leden.


Davo2 wint eindronden voor beste 4des tegen De Haan (3-1 en 2-3) en promoveert naar 2de provinciale.


U15 Provinciaal wordt kampioen

U15 wint Beker van West-Vlaanderen

U15 eindigt 6e in Champions League en 3e op VVB-eindrondes


U17 wint Beker van West-Vlaanderen

U17 eindigt 6e in Champions League en 5e op VVB-eindrondes


Davo3 wordt kampioen in 4e Provinciale


Davo ontvangt zilveren diploma voor de jeugdwerking

Davo is de 6e grootste volleybalclub van West-Vlaanderen en telt 213 leden. (2e grootste Dames Volleybalclub in West-Vlaanderen)


Laure Flament en Manon Stragier (ex-Davo) behalen brons op het EK met de Youth Young Yellow Tigers in Bulgarije en mogen naar het WK in Peru.


Seizoen 2013-2014


U15 Provinciaal spelen kampioen

U15 Provinci,;aal winnen beker

U15 Provinciaal eindigen op 5e plaats Champions League


Davo 2 promoveert via eindrondes naar 3e Provinciale


Davo ontvangt opnieuw een zilveren diploma voor de jeugdwerking

Davo ontvangt diploma "HARTVEILIGE CLUB"Seizoen 2012-2013


Promotie Davo 1 naar 1e Provinciale

Miniemen Provinciaal kampioen (slechts 2 sets verlies)

Miniemen winnen Westvlaamse Beker

Miniemen winnen Westvlaamse Supercup

Miniemen eindigen 3e op Vlaams kampioenschap in Zoersel

Pré-miniemen winnen Westvlaamse Beker

Pré-miniemen eindigen 3e op Vlaams Kampioenschap in Tienen

Miniemen Regionaal kampioen in hun reeks

Miniemen Regionaal eindigen 3e in West-Vlaanderen

Alle DAVO-ploegen eindigen in Top 5


DAVO ontvangt zilveren diploma in jeugdwerking Vlaamse Volleybalbond
Uitgebreide historiekOnze club werd op 16 juni 1976 boven de doopvont gehouden en kreeg de naam DAVOK (Damesvolleybalclub Wevelgem) mee. De eerste officiële wedstrijd werd gespeeld op 2 oktober 1976 tegen Smashing Roeselare. Er werd meteen gewonnen met 3-0. In haar eerste seizoen 3e provinciale eindigde Davok 11e  op 12 ploegen.

 

De medewerkers van het eerste uur waren : Melaerts Anne-Marie, Vanwolleghem Viviane, Couillieit Cécile, Bevernage Geert, Doornaert Jeannine en Robesyn Carine.

 

In het seizoen 79-80 kon de ploeg als 2e in de stand promoveren naar 2e provinciale. Na 4 seizoenen vierde Davok haar allereerste kampioenstitel en promoveerde zo naar 1e provinciale.

 

In het seizoen 88-89 won DAVOK zowel de titel als de beker (3-1 tegen S. Menen).  Oud-speelster & oud-voorzitster Françine Tremmerie gaf de club nieuwe impulsen  zodat een gezonde uitgroei mogelijk was. René Masselis werd voor lange tijd de nieuwe secretaris.

In deze periode werd ook Dirk Dobbelaere aangeworven. In zijn eerste jaar als trainer kon hij de promotie naar 2e divisie realiseren. Dit was geen verrassing want de pers schreef bij zijn aanstelling in 1988 het volgende : “Dit seizoen heeft eerste provincialer Davok wijselijk beslist één van de betere trainers van de provincie aan te trekken namelijk Dirk Dobbelaere”.  Onder zijn leiding werd het één rush naar de top...

 

In 2 seizoenen stootte DAVOK, onder leiding van Dirk door van 2e divisie naar 1e Nationale.

 

Op de speelsterslijst toen : Lammertijn Katelijn, Verhaest Sophie, Masselis Kune, Clarysse Dominique, Masselis Ann, Bevernage Lieve, Vermeersch Lieve, Degeest Veronique, Soete Sophie, Demuynck Kathy, Mispelaere Tine, Semetier Veronique, Marechal Joke & Boudry Hilde.

 

In 1990 diende een naamswijziging zich op :  Davok werd VanLef. Samen met sponsors Paul & Martin Lefevre, van de tapijtenspeciaalzaak, zorgden ze op dat moment voor de nodige omkadering en centen. 


Dirk trok ook de jeugdwerking op gang.  De komst van jeugdtrainer Bruno Stragier, toen nog handballer bij Izegem, was een voltreffer.


Op 19 augustus 1994 leidt Bruno de eerste vergadering van het jeugdbestuur. Op het einde van dit seizoen werd de Wevelgemse jeugdwerking uitgeroepen tot de beste van de provincie.

 

Johan Lozie & Jacques Overbergh kwamen Dirk vervangen als trainer van het eerste team.  Als 3e in de stand waren we in 1994 verplicht om te promoveren naar ere-klasse.   Daar dit pas zeer laat op het seizoen bekend werd gemaakt, ging voorzitter Gerard Scherpereel een moeilijk seizoen tegemoet. De ploeg werd uitgebouwd voor 1e nationale maar moest zich in de hoogste klasse proberen te handhaven.

 

Erwin Everaert boeide zijn speelsters het volledige seizoen maar kon een degradatie niet vermijden. De sfeer bleef echter goed en de club organiseerde “De Spetterende Degradatie Fuif”.

 

Dit seizoen was voorlopig ook het laatste seizoen van, de in 2e provinciale uitkomend VanLef 2.

Marleen Viaene nam voor de start van het seizoen 2003-2004, als 2e vrouw in onze clubgeschiedenis, plaats in de voorzittersstoel.

 

In 96-97 nam Christiaan Van Der Beken de fakkel als voorzitter over en werd de eerste buitenlandse speelster, zij het toevallig, binnengehaald.   De gedreven Lynn Blevins kwam samen met de zeer talentvolle zusjes Kim & Chaïne Staelens, nu aan het werk in Italië & Frankrijk, de VanLef-ploeg versterken.   Willy Vansteenberghe, Jean-Paul Serbruyns & Rudy Overbergh namen elk om beurt één of meerdere seizoenen de leiding over de speelstersgroep als trainer.

 

Vanaf het seizoen 97-98 onderging de club voor de 3e keer een naamsverandering. Damesvolleybalclub CVK werd nu het nieuwe uithangbord. Vlashandelaar & verzekeringsmakelaar Jacky Coorevits zorgde ervoor dat de nodige budgetten vrijkwamen om nog eens in de top van 1e nationale mee te draaien.  In dat seizoen werd voor de 2e keer gestart met een 2e ploeg in 3e provinciale.

 

In 1999-2000 kwam zelfs een 3e team uit in 3e provinciale : CVK 3. In dat seizoen promoveert CVK 3 als 2e naar 2e provinciale.  Een jaar nadien stootte het als kampioen door naar 1e provinciale waar ze meteen opnieuw in de top meedraaien.  Voornamelijk eigen jeugd krijgt doorgroei mogelijkheden, de jeugdwerking wordt jaar na jaar verder uitgebouwd en oogst veel bewondering.


In het seizoen 2000-2001 lukte het om via een barragewedstrijd terug de beoogde stap naar ere-klasse te zetten. Voorzitter Roger Lombaerts haalde halfweg het seizoen 2 Albanese speelsters :  Anila Hoxha & Junida Shollo en kon dankzij hen het vooropgestelde doel verwezenlijken.  Na 17 seizoenen bij Dames Volley Wevelgem besliste Sophie Verhaest een punt achter haar carrière te zetten.

 

De jeugdwerking wint voor de 6 keer op 7 jaar tijd de prijs van de beste jeugdwerking binnen de provincie.

De promotie naar ere-klasse werd tijdens het seizoen 2001-2002 met een hoger budget aangevat. De Portugese Deborah Jaenhaert werd ingehaald om de nodige punten bijeen te spelen. Begin november nam Peter Emmery de trainersstoel van Rudy Overbergh over. Het lukte ons om na een moeilijk seizoensslot toch de degradatie te ontlopen, wat ook het seizoen daarna lukte.

 

De C-jeugd wint de Vlaamse Kampioenschappen en worden 2° op de Nationale eindronde.

 

2002-2004 : dynamische boost.

 

ATC beschikt over 4 seniorploegen : 1e provinciale, 3e provinciale  & de recreatieven. Een tweede 3e provincialer komt erbij.

 

Frank Lobel, vorig jaar halfweg het seizoen ingehaald bij 1e provincialer ATC 1, ziet Ilse Dekyvere, Liesbet Verboven, Stefanie Desmet, Ilse Parmentier & Griet Pynoo de ploeg vervoegen.

Tegen enkele mindere goden wordt in het begin van het seizoen gewonnen, maar een zwarte oktobermaand zonder overwinningen doet de ploeg terugzakken tot half weg de klassering.


In februari mag ATC voor de 2e keer in zijn geschiedenis de ½ finales organiseren van de beker.  De A-, B- & C-jeugd winnen elk hun ½ finale en stoten door naar de bekerfinale.  Als enige club mag ATC 3 jeugdploegen afvaardigen, de zoveelste bevestiging dat er al jaren lang degelijk werk geleverd wordt door het jeugdtrainersteam !

 

ATC kon dit seizoen maar liefst 5 D-jeugdploegen in competitie laten spelen.

 

DVC ATC mag op 14 en 15 mei 2005 de nationale jeugdkampioenschappen organiseren. De ATC C-jeugd pakt op die nationale kampioenschappen nipt naast de nationale titel, ze worden 2° na Zoersel.

 

Ilse Dekyvere (na vele jaren trouwe dienst), Lisa Neyrinck, Eva & Liesbet Verboven verlaten in het tussenseizoen van seizoen 2005-2006 de ATC-stal. Philip Vanderstichele neemt de trainersfunctie over van Frank Lobel. Philippe had eerder al zijn diensten bewezen bij Davok Wevelgem.

 

Nieuw in 1e provinciale waren toen Anne Depluverez, Julie Vankemmel, Lindy Debackere, Maud Catry & Steffi verschoore.

 

Dit was het begin van enkele sportief sterke jaren, ATC 1 wordt kampioen in 1e provinciale. En het pasgepromoveerde ATC 2 doet het met eigen jeugd (15- tot 18-jarigen) in 2e provinciale. Nipt wordt het behoud in 2e provinciale verzekerd.

 

1 D-jeugdploeg wordt kampioen en de B-jeugd met o.a. Maud Catry, Steffi Verschoore, Kim sinnesael, Lore Moerkerke, Julie Vankemmel en Deborah Christiaens) winnen de provinciale beker.

Gino Vancauwenberghe, Karl Verscheure en Veerle Herpels versterken begin 2006 het bestuur. Kristof Claeys neemt het secretariaat over van Jacques Verschoore.

 

ATC 1 versterkt zich met Sofie Desmet, Griet Demuynck en Eva Verboven.

Steffi Verschoore, Katrien Chambaere & Julie Vankemmel zijn de nieuwkomers bij ATC 2. Naast enkele eigen B-jeugd speelsters komen Bénédicte Demeulenaere (terug van Beveren-Leie) & Kimberly De Tand (Ledegem) ATC 3 vervoegen.

 

Evi Ickx ontfermt zich over de opleiding van de E’s.

 

ATC 1 wordt in 2007 kampioen in 2e divisie en wint ook de beker Dehaene.

 

De E-jeugd met Stiene Deleu, Joyce Bossier, Laure Flament, Loes Breughe & Fien Claeys worden in Herentals Vlaams kampioen bij de E’s.

 

Twee ex-speelster laten zich in de media van hun mooiste zijde zien. Hetty Boons wint “De mooiste billen van België” en Annelien Coorevits wordt in 2007 Miss België.

 

In de zomer van 2007 nam Maud Catry (jeugdproduct van ATC Wevelgem en ondertussen bij ere-klasser VDK Gent) deel aan de wereldkampioenschappen met de Belgische nationale ploeg te Mexico. Maud werd er uitgeroepen tot de beste blokkeerster van het tornooi.

 

Gerda Santy maakt na enkele jaren afwezigheid opnieuw deel uit van de bestuursgroep.

 

2007-2008


Evelyn Berghman (Wetteren), Deborah Christiaens (ATC 2) en Ellen Vandeputte (Torhout) zijn de aanwinsten bij ATC 1.

Saartje Deman en Amy Wittevrongel maken de sprong van ATC 3 naar ATC 2. Ook Veerle Vantieghem (Heule) en Justine Peelaers (Kuurne) zijn nieuwkomers bij

ATC 2. Een 6-tal B’s zetten de stap naar ATC 3.

 

Op voorhand was het duidelijk dat de meisjes van trainer Jordy Vanthournout (vervanger van Jan De Loof) het moeilijk zouden krijgen in 3e provinciale. Op einde van het seizoen was de degradatie niet afwendbaar.

 

Begin 2008 wordt onze website “www.volleywevelgem.be” verder uitgebouwd. Het bezoekersaantal stijgt met de dag.

 

Ism Confort-plan organiseert ATC volley tvv de clubkas een 1e avond in het teken van het slaapcomfort.

 

Naast het gewone fun-tornooi (6-6) is er nu ook op einde van het seizoen het mini-fun tornooi (voor E’s & D’s met één ouder 2-2). Beenhespe met groenten en frietjes maken de traditie rond. Op 5 juli trekt het bestuur erop uit voor hun jaarlijkse verrassingsreis met de fiets richting Marke en Kortrijk.

 

2008-2009


Lies Vanheule, Ellen Decoene, & Lieselot Noppe komen in 2008 ATC 1 versterken. Anne Depluverez & Deborah Christiaens verlaten onze club.

 

Heidi Vanhauwaert en Filip Flament vervoegen het bestuur.

 

Trainer/coach Philip Vanderstichele houdt het na 2 competitiewedstrijden voor bekeken. Zo vroeg in het seizoen werd het geen gemakkelijke opdracht deze vacante plaats in te vullen. Uiteindelijk trok het bestuur Philippe Varrasse aan als nieuwe sportieve baas. Philippe (ex-speler van IBIS Kortrijk) is afkomstig uit Doornik en kent het volleybal door en door.

 

ATC 2 (2e prov) & ATC 3 (4e prov) zijn halfweg het seizoen herfstkampioen en houden dus beiden zicht op promotie. Ook 2 D-ploegen voeren met Nieuwjaar de rangschikking aan.

 

Voorzitter Joost Couckuyt geeft aan dat hij volgend seizoen niet meer als hoofdsponsor kan fungeren, doch verder binnen de club actief zal blijven. Joost gaat de weddenschap aan om de Mont Ventoux te beklimmen als ATC 1 zich in de top 5 kan handhaven.

 

ATC 2 wordt door De Krant van West-Vlaanderen bekroond tot ploeg met de grootste supportersaanhang van 2e provinciale.

 

De nieuwsbrief SMASH wordt eind december 2008 voor het eerst gelanceerd. Alle leden, sponsors en sympathisanten worden elektronisch op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van de club.

 

Onze jaarlijkse ontbijtactie kent een ongezien succes. 1057 ontbijten worden door vele vrijwilligers aan de man gebracht. Een sterk team zorgt opnieuw voor een vlotte organisatie.

 

3 jeugdploegen (B, C en E) stoten door naar de ½ finale van de jeugdbeker. De E en B jeugd halen zelfs de finale. Beiden verliezen echter de finale. De E-jeugd kan echter revanche nemen in de Supercup door deze tegen Tielt met 3-0 te winnen. Als beloning mag onze E-jeugd deelnemen aan de Vlaamse eindrondes in Oud-Turnhout, waar ze de bronzen medaille wegkapen.

 

ATC 2 en ATC 3 promoveren naar 1e en 3e Provinciale. Beiden eindigen op de tweede plaats. ATC 1 moet wegens spelers –en trainersproblemen forfait voor volgend jaar.

 

DVC ATC organiseert op 2 mei de provinciale eindronden en de super-cup finale bij de seniors.

 

Karl Verscheure neemt de taak van voorzitter over van Joost Couckuyt, die actief blijft in het bestuur.

Kristof Claeys laat zich als secretaris vervangen door Filip Flament.

 


2009-2010

 

De ploeg wordt omgevormd van ATC naar DAVO.


DAVO 1 kan zich op de valreep handhaven in 1e Provinciale.


2010-2011


Het bestuur zet de nodige stappen om de club om te vormen tot een VZW.  Gerda Santy beslist om niet langer de functie van penningmeester op zich te nemen en wordt vervangen door Delphine Masselis. Ook Steven Decanniere komt de bestuursploeg vervoegen en wordt verantwoordelijke van de werkgroep sponsoring.


Op bestuurlijk vlak worden de nodige inspanningen geleverd om te voldoen aan de strenge criteria van de Vlaamse Volleybalbond. Zo wordt een beleidsplan opgesteld en een technische lijn uitgeschreven.


Voor het eerst overschrijdt de club het aantal van 100 actieve speelsters.


DAVO 1 streed tot de laatste speeldag mee tot het behoud in eerste maar kunnen het deze maal niet beredderen. Ook Davo 2 degradeert.


De jeugdploegen halen wel sportief succes. Pré-miniemen winnen de beker, de supercup en eindigen 2e in de Vlaamse eindrondes. Miniemen verliezen nipt de finale maar 1 ploeg miniemen wordt wel kampioen . De miniemen winnen ook het tornooi van Oostende, VDK Gent, Wevelgem en worden 2e in het internationaal tornooi van Kontich na verlies tegen Polen.


De kadetten worden kampioen maar verliezen in de kwartfinale na een zinderende wedstrijd tegen Oostkamp.


De scholieren verliezen nipt in de kwartfinale en behalen een mooie ereplaats in de competitie.


2011-2014


Davo stelt zijn beleidsplan op en bouwt de club verder uit. Koen Platteau wordt aangesteld als seniorverantwoordelijke, Kurt Verfailllie wordt de nieuwe trainer en kan terugblikken op een mooie DAVO-periode. In 2e provinciale verliest DAVO1 nipt de titel aan Winkel maar kan als beste 2e toch de plaats in 1e Provinciale terugopnemen. In dit seizoen eindigt DAVO1 op een mooie 4e plaats.


De jeugd krijgt verderop zijn kans om zich te manifesteren in de seniorploegen. Davo2 behaalt onder leiding van trainers Bernard Deconinck, Wim Deruyter en Dirk Haemers mooie successen maar de titel in 4e Provinciale is net te hoog gegrepen.


De jeugdopleiding ontvangt voor het 3e jaar op rij een zilveren diploma en de alle jeugdploegen behalen TOP5 plaatsen. De U13 behaalt in Leuven brons op het BK.


De Volleyschool bloeit in he seizoen 2013-2014 als nooit van tevoren. Liefst 30 nieuwe spelers melden zich voor de eerste probeertrainingen.


Manon Stragier verlaat in 2013 onze club en trekt naar de Volleybaltopsportschool in Vilvoorde. Ook Laure Flament zoekt het hoger op en speelt 2 seizoen voor VKT Torhout in 1e Divisie.


2015 - ...


Trainer Kurt Verfaillie neemt afscheid van DAVO om terug te keren naar Ingelmunster. Ook Dirk Haemers verlaat de club voor Zwevegem.  Peter Devos (Bevo - 2e Divisie) en Katrien Vandemaele (Moorsele) worden hun vervangers. Davo start ook met een 3e seniorploeg (DAVO3 - Steven Van Ryssel)